Top latest Five değer kaybı ve ikame araç bedeli Urban news
Top latest Five değer kaybı ve ikame araç bedeli Urban news
Blog Article
Tazminatlarının, sigorta şirketi tarafından gecikme tazminatı ve yasal faizi ile birlikte tarafımıza ödenmesini vekaleten talep ederiz.
İnternet sitemizde yer alan bilgiler Kadim Hukuk ve Danışmanlık tarafından, Avukatlık Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kuralları bağlamında sadece bilgi amaçlı olarak temin edilmektedir.
İhale veya Sovtaj: Sigorta şirketi, pert aracın değerini belirlemek için iki yöntemden birini kullanabilir:
Meydana gelen kaza nedeniyle aracımda [Hasar Miktarı] TL hasar meydana gelmiş ve değer kaybı oluşmuştur.
Buna göre kazaya karışan aracın, kazadan önceki ikinci el piyasa değeri ile kazadan sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki düşüş farkına “araç değer kaybı” denir. Araç değer kaybı hesaplama işlemini hızlıca yaparak aracınızda oluşan değer kaybını tespit edebilirsiniz. Aracınız bir kazada hasara uğradıysa ister istemez ikinci el piyasasında değer kaybı olacaktır. Bunun için de araç değer kaybı hesaplama işlemi yapılmalıdır. Alınıp satılırken kayıtlarda bulunan hasar durumuna göre aracınızın değeri düşecektir. Araç değer kaybı hesaplama işlemi yapmak için tabloyu eksiksiz doldurunuz.
Sigorta Şirketi Ödeme Yapmazsa: Eğer kusurlu tarafın trafik sigortası yoksa veya sigorta şirketi ödeme yapmayı reddederse, değer kaybı tazminatı doğrudan kusurlu taraftan talep edilebilir.
İkinci aşamada aracınızda oluşan hasar kaydı miktarını yazmanız gerekiyor. Tramer kaydı olarak bildiğimiz, araçtaki onarım bedeli. Bu miktarı sigorta şirketinden veya sigorta eksperinizden öğrenebilirsiniz.
Kaza sonrası değer kaybında bulunulması için yasal olarak belirlenen zaman aşımı süresi 2 yıldır. Yapılan kazanın üzerinden 2 yıl geçtikten sonra yapılan değer kaybı talebi geçersiz kabul edilir.
Eksper Tespiti: Aracın pert olup olmadığı, sigorta şirketi tarafından görevlendirilen bir eksper tarafından belirlenir.
Aynı zamanda bir araç ikinci kere bir kazaya karışmışsa ve bir önceki hasarla aynı hasarlı almışsa araç değer kaybı istenemez.
Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru için, konuyla ilgili başvuru formu eksiksiz biçimde doldurulmalı ve gerekli bilgilerle birlikte Komisyona başvurulmalıdır.
Eğer trafik kazasın da %50 kusurlu iseniz almanız gereken bedelin yarısını alabilirsiniz. Ancak kaza da %100 kusurluysanız, değer kaybı davası araç aracınızın kaskosu olsa dahi araç değer kaybı alamazsınız.
Taşkın yapıda oluşan zararların tazmini için “tazminat davası” açılır. Bu dava, zarar gören kişinin, hasarın karşılanması ve değer kaybının tazmini için sorumlu taraflardan talepte bulunmasını sağlar. Değer kaybı hesaplaması için kullanılan formül şu şekildedir: Değer Kaybı = (Piyasa Değeri – Hasar Bedeli) x Değer Kaybı Katsayısı x Aşınma Katsayısı.
Benzer şekilde, sigorta şirketi tarafından verilen cevabın başvurucuyu oyalamaya yönelik olduğu açıkça anlaşılıyorsa bu halde de başvurucunun yukarıda belirtilen imkanları kullanma hakkı mevcuttur.